Skip to content
PRODUCTMANAGER AAN HET WOORD

Matijn Straatsma

“Het zien van resultaat, zoals de werking van onze warmtepompen met onderbouwing van cijfers van een zojuist opgeleverd project, vind ik het allerleukste aan mijn werk.” Wil je weten wat Matijns werk als Productmanager Duurzaam nog meer leuk maakt? Lees snel verder.

Dinsdagochtend, 11 uur. Matijn rondt de afspraak met R&D af, zodat wij daarna rustig het interview kunnen afnemen. Want, wat doet Matijn de hele dag? Daar wil ik vandaag achter komen.

Laten we beginnen met de vraag hoe je bij Inventum terecht bent gekomen? “Na mijn master ben ik aan een traineeship begonnen. Het idee van het traineeship is om acht maanden bij drie verschillende organisaties aan de slag te gaan. Talent voor Transitie, een detacheerder van traineeships, wil graag jonge mensen de gelegenheid bieden om in de energietransitie aan het werk te gaan. Naast het werken bij bedrijven worden er trainingen gegeven om zo meer te leren over onder andere de energiesector en persoonlijke ontwikkelingen.

Ik ben op 1 november 2018 bij Inventum begonnen als onderdeel van mijn traineeship. Meteen voelde ik mij thuis en ik kreeg al vrij snel meer verantwoordelijkheden. Doordat er vertrouwen was en ik het werk erg interessant vond, had ik snel besloten dat ik hier graag wilde blijven werken. Gelukkig stond Inventum hier ook positief tegenover en per 1 juli 2019 ben ik in dienst gekomen van Inventum.”

En het traineeship dan? Moest je daarmee stoppen? “Nee, daar kan ik gelukkig mee door gaan. Vanuit Inventum wordt persoonlijke ontwikkeling erg ondersteund dus de diverse trainingen kan ik gewoon blijven volgen. Ook vanuit Talent voor Transitie was dit geen probleem. Het doel van hun traineeship is immers ook om jonge mensen aan een baan te helpen die ze leuk vinden. Dat is in mijn geval goed gelukt!”

Je geeft aan snel verantwoordelijkheden te hebben gekregen, hoe zien die eruit? “Ik ben verantwoordelijk voor de monitoring van de data uit onze warmtepompen die, zoals wij zeggen, “in het veld” staan. We hebben sinds ik hiermee aan de slag ben gegaan een mooie professionalisering door gevoerd. Nu hebben we één systeem van onszelf waar meerdere warmtepompen op een correcte wijze zijn aangesloten.

Maar niet alleen de verantwoordelijkheden waren voor mij een reden om bij Inventum te willen werken. Ook de sfeer op kantoor speelt een belangrijke rol. Er wordt door iedereen hard gewerkt, maar je hoort ook regelmatig lachsalvo’s door het pand heen. Een goede balans dus!”

En voor de leken onder ons, hoe haal je informatie uit een warmtepomp die compleet ergens anders staat? “Dat klinkt ingewikkelder dan het is, hoor! Een warmtepomp is in principe niet verbonden met het internet. Dus om informatie uit de warmtepomp te kunnen halen, zetten we er een klein kastje in. In dit kastje kan een simkaart geplaatst worden. Hierdoor is de warmtepomp verbonden met het gsm-netwerk en kan de data via het netwerk verstuurd worden naar onze database. Dit wordt meestal gebruikt bij projecten, dus niet bij particulieren. We willen er wel naar toe dat eindgebruikers deze data ook kunnen gebruiken.”

En verder, neem ons eens mee in een werkdag. Wat is het eerste dat je doet als je op kantoor aan komt? “Ik pak eerst een kopje koffie en dan check ik mijn mail. Even rustig opstarten en wakker worden, zullen we maar zeggen. Meestal heb ik rond 9 à 10 uur mijn eerste meeting. Op maandag hebben wij bijvoorbeeld altijd het Duurzaam Overleg. Dit is een overleg tussen Productmanagement en R&D en soms zit Richard (CEO Inventum) er ook bij. We overleggen alle zaken rondom lopende en nieuwe projecten en de nieuwe ontwikkelingen.

Ook heb ik nog 4 à 5 stand-ups van verschillende lopende projecten. En ben ik druk bezig met de monitoring van onze warmtepompen die op verschillende locaties in Nederland staan.”

En wat vind je het leukste wat je hebt gedaan? “Het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan is het zelf verzamelen van meer praktijkdata en dat ik nu daadwerkelijk iets kan zeggen over de werking van de warmtepompen met onderbouwing van cijfers van een zojuist opgeleverd project. Er zijn natuurlijk kwaliteitsverklaringen maar met behulp van deze data kunnen wij ook praktijkcijfers meegeven.”

Hoe wordt de kwaliteit van de ventilatiewarmtepompen getest? “Deze laat je testen in een nagebootste omgeving, dus zoals het in een woning eruit komt te zien. Vaak krijgen we te horen dat de cijfers van een testomgeving anders zijn dan bij een eindgebruiker, omdat deze de warmtepomp anders gebruikt. Nu kunnen we de cijfers van de kwaliteitsverklaring en de data uit de desbetreffende warmtepomp naast elkaar houden, zien waar het verschil zit en hierop bijsturen.

Wat ik ook leuk vindt om te horen, is als Sales aangeeft echt iets te hebben aan mijn rapporten. Dan voel je wel dat je een bijdrage hebt geleverd.

Maar het mooiste vind ik eigenlijk dat wij een project hebben gedaan in Eindhoven. Hier werden er in 9 pilotwoningen een warmtepomp opgehangen. Deze hebben wij een half jaar lang gemonitord, bekeken wat het verbruik was en of dit binnen de verwachte marge viel. Dat beviel gelukkig zo goed dat er nu 200 woningen op dezelfde manier worden verduurzaamd. Hier ben ik wel erg trots op.”

Klinkt als een veelzijdige functie met veel leuke, uitdagende werkzaamheden. Waarvan zou jij zeggen dat je goed moet kunnen om dit werk te doen? “Nou, ik werk veel met Excel. Nee geintje, dat is natuurlijk niet het enige. Ik denk dat het handig is als je met verschillende type mensen kunt omgaan. Ik werk veel samen met R&D, die zijn technischer dan bijvoorbeeld Sales of Marketing. R&D’ers geven bijvoorbeeld altijd het technisch juiste antwoord, maar dat is niet altijd het antwoord dat je wilt horen. Waar bijvoorbeeld Sales mensen een antwoord geven dat je wilt horen, maar dat niet altijd technisch helemaal juist is. Je moet dus van beide kanten weten hoe je het beste informatie kunt krijgen, zodat je deze kunt inzetten voor jouw werk.”

We zijn al eventjes aan het kletsen en pakken nog maar even een kopje koffie. Als ik iets heb gemerkt, is het wel dat Matijn een kop koffie kan waarderen.

We hebben het nu gehad over je werkzaamheden en wat je het leukste hieraan vind. Maar hoe zou jij dit nog verder willen professionaliseren? “Weet je nog het monitoringsproject waar ik het in het begin over had? Dat wil ik tot een goed einde brengen. Nou ja, einde.. laten we het op een goed resultaat houden. Zo’n project is natuurlijk nooit écht helemaal af.”

Je bent wel erg resultaatgericht hè? (Matijn begint te lachen) “Ja, dat klopt wel. Ik kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen dat ik met iets bezig ben dat pas over 1,5 jaar helemaal klaar is zonder dat je in die periode resultaat ziet. En met dit project heb je elke keer een beetje resultaat, hoe klein ook. Dat vind ik prettig werken.”

Je staat op de afdeling wel bekend als de grappenmaker, maar heb je ook wel eens een blunder gemaakt? “Ik heb wel eens koffie omgestoten, telt dat?”

Tot slot: Inventum ontwikkelt natuurlijk duurzame oplossingen, waar staat duurzaamheid bij jou voor? “Voor mezelf is dat ik op een zo schoon mogelijke manier wil leven, maar niet per se heel veel dingen wil afstrepen zoals vliegen of autorijden. Zolang je maar bewust bent van de negatieve effecten. Ik ga bijvoorbeeld meestal met de fiets naar kantoor. Nu is dat ongeveer 15 kilometer, maar als het nog 5 kilometer verder fietsen was, was het wel een ander verhaal.” (zegt hij lachend)

Denk je er alleen over na of zet je er zelf ook stappen in? “Ondanks dat ik nog geen huis heb gekocht, heb ik wel naar huurwoningen gekeken waarbij duurzaamheid een rol speelt. Zo woon ik nu in een goed geïsoleerd huis, met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp (helaas niet van Inventum).”

Ben je hier eigenlijk altijd mee bezig geweest? “Nee, dit is pas aan het einde van mijn bachelor studie ontstaan. En dat werd steeds meer, waardoor ik een master heb gekozen die gericht is op duurzaamheid. Daar leerde ik alles over duurzaamheid, het beleid en wat voor technologieën er zijn. Maar ook over zonnepanelen, waterstof en de voor- en nadelen van duurzaamheid.

Om nog even terug te komen op je laatste vraag. Ik denk dat ik in mijn privé leven best normaal leef, zoals ieder ander eigenlijk en niet per se heel duurzaam. Maar in mijn werk draag ik wel een steentje bij aan een duurzamere toekomst. Een mooi balans vind ik zelf.”

Wil je meer weten over een van onze collega’s? Lees dan het interview met Radboud, Sales Support Engineer of Fedor, Accountmanager bij Inventum.

Collega's aan het woord

 “Het allerleukst vind ik het contact met de mensen van buiten. Overal leer je mensen kennen.”
Dirk Kruissen
Hoofd Service

“Beter milieu begint bij jezelf. Een kleine stap binnen de duurzaamheid is er ook een.”
Radboud de Haas
Sales Support Engineer

​”Als ik aan mijn passie oldtimer brommers denk, dan denk ik aan: vriendschap, vrijheid en lol.”
Renate Borgstijn
HR Medewerker

Vacature: Productmanager Duurzaam

“Ik zou graag een eigen database willen ontwikkelen waar we 1.000 apparaten in kunnen monitoren.”
Matijn Straatsma
Productmanager