DE PASSIE VAN

Frank Hartkamp

Een bekend gezicht! Iedereen die door de fabriek richting de kantine loopt, ziet hem in de fabriek aan het werk. Niet alleen voor Inventum zet Frank zich in, ook de Leontien Charity Ride kan op zijn steun rekenen. Wat is de passie van Frank? Fietsen!

 

Wij waren erg blij met jouw aanmelding voor de Leontien Charity Ride. Ga je wielrennen of heb je een andere fiets?

Ik heb een hybride fiets, dus ik zit er een beetje tussenin. Misschien dat ik een wielrenfiets ga kopen, maar nu nog niet.”

Hoe lang fiets je al?

“Ik fiets vooral voor de lol, als hobby. Deze fiets heb ik nu acht jaar en het fietsen doe ik een beetje op en af. Ik fiets nu sinds twee maanden weer. Sinds het coronavirus heb ik het weer een beetje opgepakt. Het hardlopen ging niet meer zo lekker. Vorig jaar liep ik namelijk veel hard. Ik merk alleen dat ik snel last van mijn enkels en mijn knieën krijg. Dus toen ben ik even gestopt. Vervolgens moet je weer je conditie opbouwen en dat gaat niet zo goed. Fietsen vind ik ook heel lekker, dus dat heb ik daarom opgepakt. Ik woon in Schalkwijk, daar kan je mooi de dijk op en fietsen in de natuur.”

Wat vind je zo leuk aan deze passie, Frank?

De vrijheid. Je gaat lekker makkelijk ergens naar toe. Hardlopen is veel langzamer. Dan kom je 5 of 10 kilometer verder en dan moet je alweer terug. Met fietsen kan je echt een afstand afleggen. Nu nog niet zo veel. Maar ook als je 25 kilometer fietst, fiets je al een mooie route. Het is nu nog in ontwikkeling natuurlijk. Ik ben nog niet zo ver dat ik die 60 kilometer kan fietsen.”

Hoe vaak per week ga jij met de fiets op pad?

“Nu twee keer per week ongeveer. Door de weeks één of twee keer en dan soms in het weekend. Vaak ga ik na het werk bijvoorbeeld. Dan stap ik meteen op de fiets zodra ik thuis kom. Het scheelt ook dat het langer licht is. In de winter is dat wel anders. Afgelopen winter ben ik ook gestopt met hardlopen. Dan ga je toch minder snel naar buiten. Het is koud, je moet je anders kleden, er valt regen, dat soort dingen. Het is meer een zomerhobby. Ik weet niet of dat met fietsen ook zo is.

Ik heb nu in elk geval weer een doel om naar toe te werken. Dat was met hardlopen ook zo. Je begint een beetje met lopen aan het begin van het jaar en dan is er weer een run. Net als vorig jaar de run van Houten. Toen gingen we met collega’s lopen. Ilonka had dat toen opgezet met collega’s van kantoor en uit de fabriek. Dat was alleen zonder goed doel. Gewoon puur voor je eigen prestatie.”

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt tijdens deze passie, fietsen?

“Dat is lastig te zeggen. Ik fiets nog niet zo lang natuurlijk. Vorig jaar tijdens het hardlopen is er wel iets grappigs gebeurd. Dat weet Johan ter Schegget ook nog wel. We liepen in een stuk natuurgebied waar geiten liepen om het gras bij te houden. Ze liepen precies over ons pad. Wij kwamen aangelopen en toen viel er een van de brug af in het water. Ik stond er het dichtst bij. Dus ik liep er naar toe en pakte de geit vast. Hij was best zwaar. Toen heb ik hem samen met Johan uit het water gehaald. Vervolgens renden alle geiten ongeveer drie kilometer met ons mee tot aan het dorp.”

En heb je al een mooie tocht gemaakt? Wat is de mooiste tocht die je hebt gereden?

“Laatst fietste ik over de dijk bij Wijk bij Duurstede. Je hebt vanaf Nieuwegein de dijk en die gaat langs Schalkwijk en Wijk bij Duurstede en vervolgens langs de Lekdijk. De terugweg fiets je dan door een natuurgebied. Langs boerderijen en boomgaarden.

Ik moet nog wel leren om verschillende rondjes te maken, want dan zie je ook meer. Nu ik iets langere afstanden fiets, fiets ik wel andere rondjes. Dan is er elke keer wat te zien. Ik kreeg ook een tip van Myllena. Zij zei dat als ik een drager voor de fiets op de auto heb, ik ook ergens heen kan rijden om daar te fietsen. Die drager heb ik nog niet, maar dat zou wel een optie kunnen zijn om een keer te doen.”

Welke doelen wil je nog behalen met het fietsen? Is er nog een bepaalde tocht die je wilt gaan fietsen?

“Ik ben niet heel erg van de wedstrijden. Maar volgens mij zijn deze ook niet veel meer dit jaar. Ik hoef mijzelf niet per se steeds te peilen met een wedstrijd. Het liefst doe ik het voor mijzelf. Dat je fit en op gewicht blijft en dat je conditie goed is. Gewoon plezier eruit halen, niet voor de prestatie. Ik zou het wel leuk vinden om te willen presteren als ik wat verder met het trainen ben.

Voor de Leontien Charity Ride ga ik de 60 kilometer in elk geval wel halen. Nu fiets ik 30 kilometer, dus over drie maanden ga ik de 60 kilometer wel redden. 90 kilometer wordt wel heel lastig denk ik. Het is ook afhankelijk van je fiets. Ik denk dat je ook wel sneller bent als je een wielrenfiets hebt.”

Frank, waarom heb je je aangemeld voor de Leontien Charity Ride?

“Een beetje uit nieuwsgierigheid. Ook om met collega’s te sporten voor het goede doel. Dat deed ik al wel eerder. Ik denk dat het een hele leuke dag kan zijn. Ik hoop dat de groep divers is, zodat je ook andere afdelingen leert kennen. Ik heb ook al wat mensen gevraagd, maar die twijfelen nog. Misschien ook omdat 60 kilometer relatief veel is als je niet getraind bent. Ik vind het wel leuk om een doel te hebben, maar het moet wel leuk blijven. En aan de andere kant moet het ook een beetje een uitdaging zijn. Anders ben je doelloos aan het fietsen en dan geef je het waarschijnlijk ook sneller op.”

Hoe bereid je je voor op de Leontien Charity Ride?

“Er zitten bij Inventum een paar echte wielrenners die wellicht voeding- of fietsschema’s opstellen. Ik kan dat allemaal nog niet. Voor mij is dat onbekend. Ik weet wel van hardlopen als duursport dat je goed moet drinken en goed moet eten van tevoren. Het zal ook wel een beetje een verrassing worden. Ik moet het maar gewoon ervaren en veel trainen.

Ik werk nu ook wekelijks aan mijn fiets, zodat deze in topconditie is in september. Mijn fiets is toch al 8 jaar oud en niet bedoeld voor wielrennen. We hebben gelukkig een paar collega’s die kunnen helpen. Eén collega heeft mij geholpen met de kleding. Je moet een speciale broek en handschoenen e.d. hebben. Een helm heb ik nog niet. En ‘de Inventum fietsenmaker’ Marcel kan mij adviseren met de onderdelen van mijn fiets. En ik heb Sander gevraagd voor tips tijdens het trainen. Omdat fietsen nieuwer voor mij is dan hardlopen, moet je wel leren hoe je dat goed oppakken.”

Waarom moeten onze collega’s jou sponsoren?

“Ik heb al vaker voor het goede doel gesport. Als ik mij opgeef dan ga ik er ook echt voor. Ik train er hard voor. Je kan niet op je fiets stappen en dan in één keer 60 kilometer fietsen. Je moet tijd investeren om dat te kunnen halen. Het is geen Tour de France, maar ik wil wel een goede prestatie neerzetten. Als beginnend fietser, zonder juiste fiets zorg ik er toch voor dat het werkt. Wat dat betreft ben ik een doorzetter. Het motiveert ook dat het voor een goed doel is. Je wilt iemand prikkelen om meer zijn best te doen. Als je dan collega’s hebt die je sponsoren, stimuleert dat je wel om het te halen. Daar wil ik best wat voor doen.”

Collega's aan het woord

 “Het allerleukst vind ik het contact met de mensen van buiten. Overal leer je mensen kennen.”
Dirk Kruissen
Hoofd Service

“Beter milieu begint bij jezelf. Een kleine stap binnen de duurzaamheid is er ook een.”
Radboud de Haas
Sales Support Engineer

“Mijn passie ligt bij het kijken hoe er een verbeteringsslag gemaakt kan worden.”
Fedor Couvert
Accountmanager

Vacature: Productmanager Duurzaam

“Ik zou graag een eigen database willen ontwikkelen waar we 1.000 apparaten in kunnen monitoren.”
Matijn Straatsma
Productmanager